AKADEMIA E GRAVE LIDERE: DEKLARATA SEKSISTE TË PONOSHIT DHE PETKOVIQIT

Bujanoc, 25. shtator 2023. – Akademia e grave lidere akuzoi drejtorin e Zyrës për Kosovë, Petar Petkoviq dhe liderin e Lëvizjes ZEMRA, Zdravko Ponosh, për deklarata diskriminuese, seksiste dhe mizogjene në publik dhe riprodhim të stereotipeve në të cilat vajzat dhe gratë paraqiten si të dobëta.
– Theksojmë karakterin diskriminues të deklaratës së drejtorit të Zyrës për Kosovë, Petar Petkoviq, të publikuar më 23 shtator 2023 në rrjetin social Twitter (Iks). Duke komentuar foton e A. Kurtit dhe S. Ugljaninit, Petkoviq ka shkruar:
“Kurti e ka futur në kokë se është hero kur e shpalosë të ashtuquajturin flamur të Sanxhakut, por në fakt është një voglushe e vërtetë teksa flet me presidentin Vuçiq në Bruksel.” – thonë nga Akademia e Lidershipit të Grave.
Siç thonë ata, me këtë metaforë, në një çelës të njohur patriarkal, Petkoviqi u përpoq të paraqiste dobësinë e Albin Kurtit duke e krahasuar atë me një vajzë të vogël.
– Theksojmë edhe komentin shumë të keq që Zdravko Ponosh bëri në programin e mëngjesit në Nova S:
“Nuk e di pse i dërgoi biondet partiake në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së”.
Akademia tashmë ka reaguar ndaj deklaratave mizogjene të Zdravko Ponoshit dhe na vjen shumë keq që ai vazhdon në një mënyrë të ngjashme – thotë Akademia.
Gjithashtu, Akademia u bën thirrje të gjitha institucioneve që të reagojnë, të marrin masa në juridiksionin e tyre dhe të dënojnë publikisht çdo fjalim mizogjen. Ata gjithashtu u bëjnë thirrje mediave që të mos transmetojnë deklarata të tilla – pa i udhëzuar lexuesit, dëgjuesit dhe shikuesit se është diskriminim dhe mizogjini.
-Gjithashtu, ju kujtojmë se Iniciativa e Parlamentit të Hapur dhe Akademia e Lidershipit të Gruas organizuan zgjedhjet për deklaratën më mizogjene në 2022 dhjetorin e kaluar. Ne do të vazhdojmë ta bëjmë këtë edhe në të ardhmen.
Me deklaratën e tij, Petar Petkoviq kandidoi në zgjedhje për deklaratën më mizogjene në vitin 2023 – thuhet në deklaratën e Akademisë së Lidershipit të Grave.
Ato ftojnë qytetarët që t’u dërgojnë deklarata mizogjene të bëra në opinion nga personalitete publike dhe në media në adresën elektronike navenasilje@liderke.org.
Personi kontaktues: Milosh Gjajiq, 063 578 361 dhe Biljana Stepanov bs.global@yahoo.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *