fbpx

DEPARTAMENTI AMERIKAN I SHTETIT: BUJANOVAÇKE NË MESIN E SIMBOLEVE EUROPIANE TË GAZETARISË SË PAVARUR

 

Bujanoc 11 janar 2022. (Foto: Jellena Popoviq) – Në platformën online të Departamentit Amerikan të Shtetit, Bujanovaçke është shënuar si një nga simbolet evropiane të gazetarisë së pavarur në komunitetin lokal.

-Disa gazetarë në komunitetet më të vogla në Evropë po informojnë lexuesit dhe po ndërtojnë një traditë të gazetarisë së pavarur – thuhet në tekstin kushtuar portalit tonë të publikuar të martën në platformën ShareAmerica.

ShareAmerica është platforma e Departamentit të Shtetit për promovimin e politikës së jashtme të SHBA-së në mbarë botën.

ShareAmerica shkruan për themeluesin dhe kryeredaktorin e Bujanovaçkes, Nikolla Laziq, se në vendlindjen e tij në Bujanoc, në një komunitet multietnik dhe shumëgjuhësh, ka krijuar një media që merret me lajmet lokale.

– Unë besoj në gazetarinë për interesin publik, për interesin e qytetarëve – citohet deklarata e Llaziqit.

Bujanovaçke ka marrë mbështetje nga projekti i USAID-it – Forcimi i sistemeve mediale në Serbi, i cili i ndihmon mediat dhe si rrjedhojë, lexueshmëria e portalit është rritur për 30 për qind.

-USAID gjithashtu ndihmoi portalin të lansojë versionin në gjuhën shqipe. Pas shfaqjes së versionit shqip, lexueshmëria pothuajse u trefishua për një javë – thuhet në tekst.

Ata theksuan se derisa Shtetet e Bashkuara ofrojnë trajnime dhe ndihmë të tjera përmes projekteve, Bujanovaçke mbetet plotësisht i pavarur në politikën redaktuese.

– Pasja e një shtëpie mediatike dygjuhëshe në këtë komunë në Serbi është një nga mënyrat për të rindërtuar komunitetin duke përdorur këtë portalnga qytetarë me prejardhje të ndryshme – përfundon teksti.

ShareAmerica.gov raporton se publikon storie dhe imazhe mbi tema të rëndësishme si liria fetare, sundimi i ligjit, prosperiteti ekonomik, dinjiteti njerëzor dhe sovraniteti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *