fbpx

200.000 SHQIPTARË NGA KOSOVA NË KËRKIM TË VIZËS GJERMANE

 

Bujanoc, 30. mars 2022. Për katër muaj, gati 200 mijë shqiptarë nga Kosova aplikuan për vizë për të shkuar në Gjermani.

Sipas mediave të Prishtinës në shqip, “11 për qind e popullsisë së Kosovës” ka kërkuar vizë gjermane që nga fillimi i dhjetorit të vitit të kaluar, transmeton RTS.

– Nga fillimi i dhjetorit deri në fund të marsit, ambasada e këtij vendi në Prishtinë ka pranuar 199.783 aplikime për viza. Këtë muaj në atë ambasadë janë dorëzuar 48.044 kërkesa. Në shkurt ishin rreth 2000 më pak, sipas mediave të Prishtinës.

Megjithatë, Ambasada gjermane në Prishtinë ofron vetëm 500 deri në 800 termine në muaj, pra lëshojnë pak më shumë se 5000 viza në vit.

Disa vite më parë, autoritetet gjermane vendosën privilegje për punëtorët nga Ballkani, gjë që i për shqiptarët nga Kosova, Gjermania u bë i synuar.

Në ambasadat e vendeve të tjera perëndimore në Prishtinë, numri i kërkesave për viza është pakrahasueshëm më i ulët.

Nga nëntori i kaluar deri në janar të këtij viti, Ambasada Zvicrrës ka pranuar gjithsej 8737 aplikime për viza, ndërsa Ambasada e Kroacisë në periudhën nëntor-mars ka pranuar 1944 aplikime.

Në Prishtinë theksojnë se intensiteti i dorëzimit të aplikimeve për viza në ambasadën gjermane është vazhdimisht i lartë dhe nëse vazhdon trendi, vetëm për një vit një e treta e popullsisë do të dëshirojë të largohet nga Kosova.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *