fbpx

BALSHA BOZHOVIQ: ASKUSH NUK KA TË DREJTË QË QYTETARËVE SHQIPTAR TË SERBISË T’IA MOHOJ TË DREJTËN E DEPUTETIT

Bujanoc, 6. maj 2022. Askush nuk ka të drejtë t’ua heqë të drejtën qytetarëve të Serbisë me kombësi shqiptare të kenë një përfaqësues në Kuvendin e Serbisë, as të ndryshojnë vullnetin e tyre zgjedhor dhe të dërgojnë mesazhin se ata nuk janë pjesë e barabartë e shoqërisë sonë, tha Balsha Bozoviq, në një debat të mbajtur në Bujanoc mbi marrëdhëniet ndëretnike dhe përpjekjet për ta bërë Serbinë një shoqëri të vërtetë civile, të organizuar nga Akademia Rajonale për Zhvillimin e Demokracisë – Serbia 2030.

Balsha Bozhoviq, ish-deputeti i PD-së nga kjo organizatë dënoi përpjekjet për anulimin dhe ndryshimin e paligjshëm të rezultateve të zgjedhjeve të fundit parlamentare dhe për t’i mohuar komunitetit shqiptar të drejtën për përfaqësim parlamentar.

Bozhoviq ka vlerësuar se pa integrimin e plotë të të gjitha bashkësive kombëtare në Serbi, nuk mund të thuhet se Serbia është shtet demokratik dhe se kjo çështje e tejkalon suksesin e zgjedhjeve partiake të kujtdo.

Shaip Kamberi, kandidat për deputet i Koalicionit të Shqiptarëve të Luginës dhe kryetar i Partisë për Veprim Demokratik, tha se viti 2022 është vendimtar për atë se si do të duket Serbia në vitin 2030 dhe se varet se si do të vendosë Serbia për disa nga çështje të rëndësishme, që është edhe çështje e zgjidhjes së statusit të Kosovës.

Qytetarët e Luginës së Preshevës janë peng i asaj që po ndodh në marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe për të arritur një zgjidhje të qëndrueshme është i domosdoshëm bashkëpunimi i të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor, tha Kamberi.

Pjesëmarrës ishin edhe aktivistë, gazetarë dhe përfaqësues të organizatave lokale të shoqërisë civile.

Duke komentuar pengesat dhe sabotimet e shumta në lidhje me zgjedhjet e fundit për deputetë dhe përpjekjet për të sfiduar rezultatin zgjedhor të komunitetit shqiptar dhe pamundësuar deputetët e ekipeve kombëtare, Kamberi vlerësoi se komuniteti shqiptar në Serbi është në udhëkryq.

“Edhe ato forca politike që kanë avokuar për pjesëmarrje në zgjedhje që nga vitet 1990 janë vënë në një situatë të rishqyrtojnë kuptimin e pikëpamjeve të tyre për pjesëmarrjen në zgjedhje ose të përdorin metoda të tjera me rrezik të plotë që ato të kenë efekte destabilizuese, përfundoi Kamberi.

Në këtë ngjarje u diskutua edhe për bashkëjetesën dhe tolerancën, të drejtat e njeriut, të drejtat e pakicave kombëtare, barazinë, pajtimin, ndërsa përveç Bozhoviqit dhe Kamberit, folën edhe Nikolla Laziq, redaktor i portalit Bujanovacka, Jellena Rangjeloviq – profesoreshë e gjuhës serbe në Shkollën e mesme “Sezai Suroi” si dhe Kenan Rashitoviq nga organizata OFER. Moderator i debatit ishte gazetari Jeton Ismaili.

Pjesëmarrës ishin edhe aktivistë, gazetarë dhe përfaqësues të organizatave lokale të shoqërisë civile.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *