fbpx

NË BUJANOC, KONTROLLIME FALAS ME ULTRAZË TË GJËNDRRËS TIROIDE

 

Shkruan: D. Stoshiq

Bujanoc, 15. qershor 2022. Nga e mërkura (15 qershor) qytetarët e Bujanocit dhe rrethinës mund të bëjnë ekzaminime falas të ekografisë së gjëndrës tiroide në Shtëpinë e Shëndetit të Bujanocit, në kuadër të projektit “Zbulimi i hershëm i çrregullimeve të gjëndrës tiroide tek banorët e Serbisë Juglindore”. Nga Qendra Shëndetësore thuhet se është e nevojshme vetëm kontakti me mjekun e zgjedhur.

– Është e rëndësishme që kushdo që dëshiron një ekzaminim të telefonojë mjekun e zgjedhur, të lërë informacione dhe të informohet për datën e ekzaminimit. Ekzaminimet janë falas, kushti nuk është sigurimi shëndetësor, ndaj nuk keni nevojë për librezë shëndetësore, udhëzime. Nga interesi i vetë qytetarëve varet se sa herë do të organizohen ekzaminimet në Shtëpinë e Shëndetit – tha për Bujanovaçke drejtoresha, dr. Daliborka Pavloviq.

Projekti zbatohet nga Instituti për mbrojtjen shëndetësore të punëtorëve në Nish, ndërsa financohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Konsullata e Përgjithshme e Republikës së Bullgarisë në Nish.

Sot janë bërë ekzaminimet e para ekografike të gjëndrës tiroide në kuadër të projektit dhe me atë rast mysafirë të Shtëpisë së Shëndetit të Bujanocit ishin konsulli i përgjithshëm i Republikës së Bullgarisë në Nish, Dimitar Canev dhe Dr. Slagjana Majkiq, drejtoreshë e Institutit për Mbrojtja shëndetësore të punëtorëve me seli në Nish.

Ajo theksoi rëndësinë e veprimit parandalues dhe zbulimit të hershëm të ndryshimeve në gjëndrën tiroide.

– Qëllimi i projektit është ekzaminimi i gjëndrës tiroide me ultrazë te sa më shumë persona dhe zbulimi i ndryshimeve dhe çrregullimeve në kohë, pra në një fazë të hershme, para gjendjes kanceroze, sepse për shkak të situatës së pafavorshme epidemike dhe Covid-it, njerëzit më e vështirë kishin qasje te endokrinologu, ekografia – thotë doktor Majkiq.

Ajo shtoi se projekti po zbatohet në qendra më të vogla shëndetësore, ku ekzaminimi me ultrazë i gjëndrës tiroide është më pak i aksesueshëm për popullatën.

Duke folur për dhënien e ndihmës për zonën e Serbisë juglindore, konsulli Canev theksoi rëndësinë e zhvillimit të shëndetësisë, duke kujtuar bashkëpunimin e mirë ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe qytetit të Nishit.

– Ky është projekti i dytë që po e realizojmë në bashkëpunim me Institutin dhe është për të mirën e përbashkët të të gjithë banorëve të Serbisë juglindore, një rajon më i varfër. Përmes këtij programi po ndihmojmë në përmirësimin e shëndetit të popullatës – tha konsulli bullgar.

Përveç në Bujanoc, projekti po zbatohet edhe në qendrat shëndetësore në Dimitrovgrad, Babushnicë, Bella Pallankë dhe Trgovishtë. Ekzaminimet ekografike falas të gjëndrës tiroide do të jenë në dispozicion të qytetarëve deri në dhjetor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *