fbpx

MITROVIQ: SHQIPTARËT FAJËSOJNË SHTETIN, NDËRKAQ GJITHÇKA BËJNË NË DËM TË SERBËVE NË BUJANOC

 

Shkruan: N. Stevanoviq

Bujanoc, 16. dhjetor 2022. Dhjetor 2022. Këshilli për marrëdhënie ndëretnike i Komunës së Bujanocit, në të cilin nuk ka serbë, nuk ka asnjë qëllim, tha kreu i progresistëve të Bujanocit dhe deputeti Nenad Mitroviq. “Si mund të nxjerrin ndonjë përfundim për marrëdhëniet ndëretnike dhe të gjykojnë se marrëdhëniet janë të mira kur nuk ka serb që të shprehin pikëpamjet e tyre,” pyet ai. Ai në një prononcim për Bujanovaçke ka përgënjeshtruar kryetarin e Kuvendit të Bujanocit, Enver Ramadani, i cili thotë se në Këshill nuk ka serbë sepse nuk janë propozuar nga politikanët e tyre.
– Anëtarët e këshillit nuk propozohen nga politikanët para komunitetit serb, por nga trupi punues i Kuvendit, kështu thotë Ligji për Vetëqeverisjen lokale – thotë Mitroviq, i cili e vërtetoi shkrimin e portalit tonë kur cituam paragrafin 98. të ligjit të përmendur.
Bujanovaçke të enjten publikoi një tekst për një tryezë të rrumbullakët të organizuar nga Këshilli për Marrëdhënie Ndëretnike, në të cilën nuk ka serb dhe nga ku thuhej se “shqiptarët nuk e kanë problem me serbët në Bujanoc, por me shtetin. .”
– Shqiptarët nuk fajësojnë shtetin e Serbisë, fajësojnë veten. Në Bujanoc kemi qeverisje njëkombëshe, të gjitha levat e pushtetit, të gjitha funksionet, nga kryetari e deri te drejtori i mbajnë shqiptarët. Dhe pastaj dikush vjen në Këshill dhe thotë se marrëdhëniet ndëretnike janë të mira, por nuk janë. Serbët nuk janë të kënaqur me këtë lloj pushteti lokal, nuk janë të kënaqur që në emër të tyre dhe në dëm të tyre vendos koalicioni “gjithëshqiptar” – thekson Mitroviq.
Ai thotë se nuk ishte ftuar në tryezën e djeshme dhe nuk iu kërkua të propozojë përfaqësues nga komuniteti serb për anëtarë të Këshillit.
Siç tha ai, në korrik të vitit 2020, kur u formua qeverisja shqiptare në Bujanoc, serbët morën një mesazh të qartë se shqiptarët nuk duan asnjë bashkëpunim me ta.
– Në atë kohë ata përjashtuan 42 për qind të popullsisë së komunës, aq sa ka serb, nga e gjithë jeta shoqërore dhe politike. Këshilli i tyre për marrëdhënie ndëretnike pa serb është vetëm një shembull. Pa folur për punësimin, raporti 59 shqiptarë dhe 6 serbë. Dhe pastaj tregojnë histori të pakuptimta se serbët nuk kanë arsye të jenë të pakënaqur ndërsa ata vetë në Këshill vlerësojnë se marrëdhëniet janë të kënaqshme – thotë ai.
Ai shtoi se pret që pushteti komunal të vazhdojë të punojë në dëm të komunitetit serb dhe kjo do të shihet në buxhetin e vitit të ardhshëm, siç është parë që nga viti 2020.
– Është e qartë se qeveria e Nagip Arifit, Shaip Kamberit dhe Shqiprim Muslit është formuar për të përmbushur interesat e tyre personale dhe partiake, në kurriz të serbëve. Edhe në vitin 2023 serbët do të marrin mjete minimale nga buxheti – thekson ai.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *