fbpx

PROKURORIA PËR BUJANOVAÇKE: DO TË KËRKOJMË NDALIMIN E FILMAVE SHQIPTARË

Shkruan: N. Stevanoviq

Bujanoc, 20 korrik 2023. Prokuroria e Lartë Publike (PLP) në Vranjë i propozoi Gjykatës së Lartë ndalimin e shfaqjes së filmave të shkurtër “I pabesi” dhe “Heshtja vret” të producentit Gani Veseli nga Presheva, thuhet në përgjigjen e PLP për portalin Bujanovaçke. Sipas Prokurorisë, propozimi për ndalimin e filmave ka pasuar pasi Qendra e Filmit në Serbi ka kryer ekspertizën e filmave të kontestuar.

“Sipas mendimit të komisionit të ekspertëve, thuhet se filmi “I pabesi” nuk duhet të shfaqet dhe të shfrytëzohet publikisht në territorin e Republikës së Serbisë, sepse filmi në mënyrë të njëanshme dhe njëdimensionale hap dhe trajton tema të dhimbshme nga historia e fundit me qëllim të provokimit të mosbesimit dhe intolerancës ndëretnike në një mjedis të përzier dhe mund të çojë në mosmarrëveshje publike. Kur bëhet fjalë për filmin “Heshtja vret”, komisioni beson se të ashtuquajturat tipare të panjohura duhet të hiqen nga titulli i hapjes dhe mbylljes së filmave të Republikës së Kosovës, si dhe se filmi duhet të përmbajë një klasifikim të spikatur për moshën +16. Shfaqja publike e këtij filmi do të lejohet pas heqjes së lëshimeve të lartpërmendura”, kanë thënë për Bujanovaçke të enjten nga Prokuroria.

Shtohet se duke qenë se është një procedurë urgjente, Gjykata e Lartë caktoi seancën për ditën e sotme (20 korrik).

Bujanovaçke më herët ka shkruar se paratë për prodhimin e filmave Veseli i ka marrë në konkursin e Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, përmes të cilit janë shpërndarë 1.2 milionë euro ng Qeveria e Kosovës për projekte të ndryshme.

Shfaqja e filmave ishte caktuar për 10 qershor në Shtëpinë e Kulturës në Bujanoc, por shfaqja është shtyrë pas denoncimit nga N.N. persona, pas së cilës producenti Veseli dhe drejtori i Shtëpisë së kulturës Jetmir Ismaili janë thirrur në polici “për të mbledhur informacione”.

PROKURORIA: NUK ISHTE AS ARRESTIM E AS MBAJTJE PËR SHKAK TË FILMAVE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *