GJYKATA ENDE PA VENDIM MBI NDALIMIN E FILMAVE, SEANCA E RADHËS MË 4 GUSHT

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 21 korrik 2023. (Foto: Gani veseli FB) – Në Gjykatën e Lartë në Vranjë dje është mbajtur gjykimi në procedurë emergjente për filmat shqiptarë “I pabesi” dhe “Heshtja vret” të producentit Gani Veseli nga Presheva, për të cilët Prokuroria e Lartë Publike (PLP) kërkon ndalimin e shfaqjes së tyre, ka konfirmuar për Bujanovaçke, Gani Veseli. Gjykata nuk ka marrë vendim dhendërsa seanca e radhës është caktuar për 4 gusht.
Deri në vendimin e gjykatës, filmat me siguri nuk do të shfaqen.
Bujanovaçke njoftoi të enjten se PLP në Vranjë i propozoi Gjykatës së Lartë ndalimin e shfaqjes së filmave të shkurtër “I pabesi” dhe “Heshtja vret”.
“Sipas mendimit të komisionit të ekspertëve, thuhet se filmi “I pabesi” nuk duhet të shfaqet dhe të shfrytëzohet publikisht në territorin e Republikës së Serbisë, sepse filmi në mënyrë të njëanshme dhe njëdimensionale hap dhe trajton tema të dhimbshme nga historia e fundit me qëllim të provokimit të mosbesimit dhe intolerancës ndëretnike në një mjedis të përzier dhe mund të çojë në mosmarrëveshje publike. Kur bëhet fjalë për filmin “Heshtja vret”, komisioni beson se të ashtuquajturat tipare të panjohura duhet të hiqen nga titulli i hapjes dhe mbylljes së filmave të Republikës së Kosovës, si dhe se filmi duhet të përmbajë një klasifikim të spikatur për moshën +16. Shfaqja publike e këtij filmi do të lejohet pas heqjes së lëshimeve të lartpërmendura”, kanë thënë për Bujanovaçke të enjten nga Prokuroria.
Siç mësojmë, Veseli ka mohuar pretendimet e Prokurorisë se filmi “I pabesi” mund të shkaktojë mosbesim dhe intolerancë ndëretnike.
Shtimi i shënimit 16+ është e vetmja gjë e pranueshme për producentin e filmit, Gani Veseli, mësojmë jozyrtarisht, ndërsa ai nuk pajtohet me heqjen e “Republikës së Kosovës” nga titulli.
Përndryshe, filmat janë realizuar me paratë e qeverisë së Kosovës, të cilat janë shpërndarë përmes konkursit të Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH) në fund të vitit të kaluar, për të cilin ka shkruar edhe Bujanovačke.
Veseli i tha Bujanovaçkes se për procesin do të flasë vetëm pas seancës më 4 gusht.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *