MUSTAFI PYET ARIFIN DHE ARIFIN: ÇFARË PRAPAVIJE KA HESHTJA JUAJ

Shkruan: N. Stevanoviq

Bujanoc, 4. korrik 2023. Zyrtari i Partisë për Veprim Demokratik (PVD) Ragmi Mustafi pyeti publikisht kryetarët e komunave të Bujanocit dhe Preshevës, Nagip Arifin dhe Shiprim Arifin, se pse nuk po deklarohen rreth emërimit të progresistëve Aleksandar Martinoviq dhe Nenad Mitroviq për kryetar të Trupit koordinues, përkatësisht drejtor të këtij institucioni shtetëror për jugun e Serbisë.

Mustafi pretendon se duke vënë një progresist në krye të TK-së, shteti ka shkelur Marrëveshjen për Rikonstruimin e TK-së të vitit 2009 dhe se kjo nuk çon në integrimin e shqiptarëve, siç parashikohet në planin 7-pikësh të Qeverisë së Serbisë nga viti 2013.

– Pse hesht Shqiprim Arifi, kryetar i Komunës së Preshevës dhe nënkryetar i Trupit Koordinues? Pse hesht Nagip Arifi, kryetar i Komunës së Bujanocit dhe njëherësh nënkryetar i Trupit Koordinues? Kryetar i ri i Trupit Koordinues është emëruar Aleksandar Martinoviq, ministri aktual për Administratën Shtetërore dhe Vetëqeverisje Lokale, ndërsa kolegu i tij partiak – lideri i SNS-së në Bujanoc dhe deputeti Nenad Mitroviq – është emëruar drejtor i Shërbimit të TK.

Pse pranoni shkeljen e Marrëveshjes për rikonstruimin e këtij institucioni nga viti 2009, kur nënshkrues i saj ishte kreu i misionit të OSBE-së, ambasadori Hans Ulla Urstad? – thotë Mustafi.

Ai shtroi edhe pyetjen: Çfarë fshihet pas kësaj heshtjeje?

Në marrëveshjen e lartpërmendur të nënshkruar nga Milan Markoviq, atëherë ministër i Administratës Shtetërore dhe Vetëqeverisjes Lokale dhe kryetar i Trupit Koordinues, Riza Halimi – në atë kohë deputet në Kuvendin e Serbisë, ambasadori Hans Ola Urstad, atëherë kryetar i OSBE-së. Misioni në Serbi, konfirmuan synimin “për përfshirjen e duhur të komunitetit shqiptar në institucionet shtetërore, që do të arrinte pjesëmarrjen e tij efektive në procesin e vendimmarrjes”.

“Nënshkruesit shpallin obligimin e tyre lidhur me Vendimin për organizimin dhe kompetencat e Trupit Koordinues”, thuhet në marrëveshje.
Përfshirja e shqiptarëve në kryesinë e Trupit Koordinues është arritur duke përfshirë kryetarët e komunës së Bujanocit dhe Preshevës si nënkryetarë ose nënkryetarë të Kryesisë, ndërsa është planifikuar që anëtarë të Kryesisë të jenë edhe deputetë dhe kryetarë të kuvendeve lokale.

Integrimi i shqiptarëve në institucionet shtetërore, përfshirë TK-në, është një nga kërkesat e Planit 7-pikësh të miratuar nga Qeveria e Serbisë në vitin 2013, me të cilin përfaqësuesit politikë shqiptarë nga jugu i Serbisë dolën para Qeverisë së Serbisë dhe komunitetit ndërkombëtar në vitin 2013.
Qeveria e miratoi dokumentin në të njëjtin vit.
Integrimi i shqiptarëve në institucionet shtetërore ishte gjithashtu në krye të listës së kërkesave që përfaqësuesit e listës “Alternativa Demokratike Shqiptare – Lugina e Bashkuar” i paraqitën presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në konsultimet për formimin e qeverisë së re në korrik 2020, pas zgjedhjeve.

Shqiptarët nga dikasteri kërkuan ndër të tjera Ministrinë e Vetëqeverisjes Lokale dhe postin e kryetarit të Trupit Koordinues.
Kërkesat nuk u plotësuan, kështu që Shaip Kamberi si bartës i listës, pra deputet, mbeti në opozitë.
Përndryshe, Mustafi, si kryetar i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, vazhdimisht ka theksuar përfaqësimin e pamjaftueshëm të shqiptarëve në institucionet shtetërore.

“Në tërë Serbinë punojnë vetëm 13 doganierë shqiptarë, kaq është numri i tyre nga gjithsej 91 doganierë në Luginën e Preshevës, pavarësisht se në vitin 2009 Qeveria e Serbisë miratoi hapjen e 63. Vendeve të punës sipas marrëveshjes për integrimin e shqiptarëve në institucionet shtetërore”, paralajmëroi Mustafi në shkurt të vitit të kaluar.
Më pas ai prezantoi edhe të dhënat për numrin e shqiptarëve që punojnë në Qendrën shëndetësore në Vranjë, Entin Gjeodezik Republikan, njësitë e zjarrfikësve dhe shpëtimit, duke theksuar se ky numër në fakt është zero.
Për këtë arsye ai konstatoi se në fakt nuk ka integrim, por vetëm diskriminim.
Një muaj më vonë në Bujanoc filloi dialogu ndërmjet përfaqësuesve të Qeverisë së Serbisë dhe politikanëve shqiptarë dhe një nga temat ishte integrimi i shqiptarëve, gjegjësisht punësimi në institucionet shtetërore.

Për afatet u pajtuan edhe ministrat e Qeverisë së Serbisë dhe përfaqësuesit politikë të shqiptarëve në jug të Serbisë.

“Për tre muaj do të takohemi përsëri për të parë sa njerëz kemi punësuar”, tha ministrja e atëhershme për të drejtat e njeriut dhe pakicave dhe dialogun social, Gordana Çomiq.

Kryetari i atëhershëm i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH) Ragmi Mustafi tha se thelbi i dialogut është zbatimi i planit 7 pikësh, i cili do të çojë në përmirësimin e pozitës së shqiptarëve në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë. .

Megjithatë, zgjedhjet parlamentare pasuan në prill, kështu që një takim i ri dhe “për të kontrolluar sa njerëz janë të punësuar” nuk u zhvillua kurrë.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *