BANORËT E LILANCËS MARRIN FATURA TË UJIT I CILI IU KA MUNGUAR GJATË GJITHË VERËS

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 16. tetor 2023. Ndonëse gjatë gjithë verës nuk kishin ujë, Ndërmarrja publike “Komunalia” u dërgonte banorëve të fshatit Lilancë rregullisht faturat. Banorja Jelka Velkoviq i thotë Bujanovaçkes se ka katër muaj që nuk ka pirë asnjë pikë ujë dhe për gusht duhet të paguajë një faturë prej 4000 dinarë. Rubineti është ndryshkur, ngrohësi i ujit u dogj, ajo thotë se e ka ndezur dru gjatë gjithë verës për të ngrohur ujin dhe për të larë rrobat me dorë, dhe tani duhet të paguajë ajrin që ishte në tuba.
– Unë shoh që kryetarët e bashkësive lokale janë përfshirë në deponinë, nëse do të ishin kaq të përditësuar për sa i përket ujit, nuk do të kishim kaq shumë probleme. Katër muaj pa ujë, e kemi marrë faturën për gusht dhe duhet të paguajmë 4000 dinarë – thotë Velkoviq.
Siç thotë ajo, borxhi i saj nga periudha paraprake është 600 dinarë dhe kjo është shifra e vetme që duhet të paguajë.
– Kanë llogaritur që kemi përdorur 15 metër kub në muaj, dhe uji nuk ka rrjedhur nga rubineti për katër muaj, vërtet nuk e di se si nuk kanë turp. Kemi shkruar një ankesë, burri im e ka çuar të premten në NP Komunalia, të shohim kur të vijë përgjigja – shton bashkëbiseduesja jonë.
Familja e Jelkës nuk është e vetmja në këtë fshat që ka marrë faturat për ujin e pashfrytëzuar.
– Fqinjët janë në të njëjtën situatë, mendoj se të gjithë kanë marrë fatura të fryera, disa edhe më shumë se unë – thotë Velkoviq.
Në faqen tonë në Facebook, Jelka ka ekspozuar problemin me faturën e ujit në një koment dhe i është drejtuar bashkësisë lokale duke kërkuar zgjidhje. Në përgjigjen që ajo ka marrë nga BL Lilancë thuhet:
-Faturat e ujit për periudhën maj deri në shtator, d.m.th. në periudhën kur nuk kishte ujë nuk duhej ta kishe marrë, thuhej qartë që të gjithë ata që nuk kishin ujë duhet t’i kthenin faturat, megjithatë shumica i merrnin faturat, disa madje i paguanin menjëherë inkasantëve. Askush nuk e dëgjon atë që thuhet, ata bëjnë të vetën dhe pastaj fajin e ka bashkësia lokale dhe kryetari i saj.
Kujtojmë që Lilanca ishte pa ujë për tre muaj. Vendasit e kaluan pothuajse tërë verën pa pikë uji, duke u marrë me jetën e përditshme, për të cilën Bujanovaçke kishte shkruar më parë.
Është folur edhe për një protestë para ndërtesës së Komunës dhe NP Komunalia, por kjo është braktisur pasi sipas kryetarit të BL Lilancë, Sllavolub Ristiq, nuk ka kuptim të protestohet kur nuk ka ujë as në burim.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *