AVOKATI ALLEKSIQ: EDHE SHQIPTARËT NGA BUJANOCI DHE PRESHEVA KANË USHTRUAR PADI KUNDËR NATO-s

Bujanoc, 6. nëntor 2023. (Foto: Kosovoonline) – Disa shqiptarë nga Bujanoci dhe Presheva janë në mesin e 3500 personave në emër të të cilëve avokati Sërgjan Aleksiq nga Nishi ngriti procedurë ligjore kundër NATO-s në Gjykatën e Lartë në Beograd, për shkak të përdorimit të municionit të uraniumit të varfëruar. Në atë grup ka edhe shqiptarë nga Prizreni dhe Peja.
Siç raporton Kosovoonline, bëhet fjalë për persona që kanë jetuar në Kosovë dhe në komunën e Bujanocit dhe Preshevës dhe që pas luftës janë shpërngulur në Gjermani dhe Zvicër, ku kanë zbuluar se kanë kancer.
Për të gjithë të dëmtuarit, thekson ai, procedura e provës është e njëjtë.
Ai është i bindur se numri i shqiptarëve që do të kërkojnë drejtësi do të jetë shumë më i lartë sapo vendimet e gjykatës në Beograd të vërtetojnë se ekspozimi ndaj uraniumit të varfëruar ishte vendimtar në shkaktimin e sëmundjeve më të rënda.
“Në Vranjë kemi një numër të madh të fëmijëve që vuajnë nga sëmundjet autoimune. Kjo tani është shfaqur edhe në Kosovë. Shpresoj se të gjithë do ta kuptojmë se sa i dëmshëm është uraniumi i varfëruar”, thotë Aleksiç, i cili ra dakord me avokatin italian Angjelo Tartaglia javën e kaluar në Banja Llukë për të përfaqësuar rreth 2.000 qytetarë të Republikës Sërpska, nga Haxhiqi dhe Han Pjesak, të cilët u sëmurën pas Bombardimet të NATO-s në vitin 1995.
Deri më tani, Tartaglia ka arritur të sigurojë procedura gjyqësore në Itali në të njëjtën bazë për më shumë se 350 ushtarë italianë të sëmurë pas pjesëmarrjes në misionet paqeruajtëse në Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë dhe Somali.
“Kur të binden se uraniumi nuk vret vetëm serbët, por edhe të gjithë kombet që jetojnë në Kosovë. Uraniumi nuk njeh kombësi dhe uraniumi do të lërë pasoja shumë të rënda në Kosovë. Punëtorët e tyre shëndetësorë, njerëzit që merren me këtë temë, sigurisht që e dinë këtë”, thotë Alleksiq, i cili pret që gjykimet e para të jepen deri në fund të këtij viti.
Aleksic pretendon se NATO duke përdorur municione të uraniumit të varfëruar në Kosovë prodhoi rrezatim 100 herë më të madh se ai në Hiroshima dhe Nagasaki pasi SHBA hodhi dy bomba atomike në vitin 1945.
“Më së shumti municion me uranium të varfëruar është hedhur në rajonin e Pejës dhe Prizrenit, në territorin ku qëndronin ushtarët italianë dhe për këtë kanë pasojat më të mëdha. Po ashtu, këto pasoja i ka edhe popullata shqiptare nga kjo pjesë e Kosovës, si dhe një numër i caktuar i serbëve që jetonin atje. Ata erdhën në Serbi, por me vete sollën edhe uranium të varfëruar, sepse e thithnin përmes ujit, ajrit… Serbia tani është e para për nga numri i pacientëve me kancer në Evropë dhe e dyta në botë, në raport em numrin e popullatës. Sot kemi më shumë se 30.000 raste të reja çdo vit dhe 15.000 vdekje – thotë Alleksiq.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *