fbpx

INTERESIM I DOBËTT PËR REGJISTRIM NË SHKOLLËN „SVETI SAVA“, NUK ËSHTË PLOTËSUAR AS GJYSMA E VENDEVE TË LIRA

Shkruan: D. Stoshiq

Bujanoc, 14. korrik 2022. Në Shkollën e Mesme “Sveti Sava” në Bujanoc, në raundin e parë të regjistrimit, janë regjistruar vetëm 59 nxënës (dy prej tyre në programin special IOP 2), ndërsa ka vende edhe për 61 nxënës të tjerë në të gjitha profilet arsimore të kësaj shkolle. Edhe deri më tani, dy kurset më të njohura, infermiere edukatore dhe doganierë, nuk janë plotësuar në raundin e parë të regjistrimit. Për afatin e dytë të regjistrimit, sot fillon dorëzimi i listës së dëshirave.

Shkollën profesionale “Sveti Sava” në Bujanoc, ku pritet të pranohen 120 nxënës, e kanë zgjedhur vetëm 59. Siç ka njoftuar më herët Bujanovaçke, një numër i madh i maturantëve kanë zgjedhur që shkollimin ta vazhdojnë në Vranjë.

Foto: Nuk janë plotësuar as drejtimet më të tërheqëse

Milla Velanoviq nga Bujanoci zgjodhi qytetin e saj për shkollim të mëtutjeshëm dhe nuk hezitoi për zgjedhjen e shkollës. Dëshira e saj e parë ishte të regjistrohej në drejtimin teknik doganor.

– Ëndrra ime është të punoj në doganë dhe mendoj se shkolla jonë, si e vetmja në rreth me këtë profil arsimor, mund të më ofrojë një arsim të mirë. Në të njëjtën kohë, nuk kam pse të udhëtoj në ndonjë vend tjetër, nuk krijoj shpenzime shtesë për familjen, ndaj zgjedhja ishte e thjeshtë. Kjo shkollë është një shkollë e mirë, thotë Milla.

Bujanovaçke ka biseduar me drejtoreshën e shkollës, Biserka Joviq, për rezultatet e raundit të parë të regjistrimit dhe për numrin e papritur të vogël të nxënësve të regjistruar.

– Për herë të parë, kursi i infermiere edukatore nuk u plotësua në periudhën e parë të regjistrimit dhe e njëjta gjë ndodhi me profilin e teknikut doganor, ku dy vitet e fundit kemi pasur gjithmonë 30 nxënës. Tani kemi 23 nxënës me 7 vende të lira për teknik doganor, 26 nxënës me 4 vende të lira për infermier-edukator. Për teknik mekanik kanë aplikuar vetëm 4 nxënës ku kanë mbetur edhe 26 vende të lira, ndërsa për profilin arsimor shef kuzhine kanë aplikuar vetëm 8 nxënës ndërsa kanë mbetur 22 vende të lira, thotë Joviq.

Siç theksoi ajo, për momentin janë formuar vetëm dy paralele, pasi sipas udhëzimit profesional për formimin e një paralele, duhen së paku 15 nxënës që ajo të konsiderohet e formuar, pra, siç shtoi ajo, nuk ka paralele për profilin arsimor teknik mekanik i mjeteve motorike dhe për kuzhinier.

Foto: Në pritje të nxënësve

– Por nuk duhet harruar se ka edhe një raund tjetër regjistrimi. Tashmë nxënësit që nuk janë caktuar në raundin e parë të regjistrimit, sot i dorëzojnë listat e dëshirave dhe nesër do të dinë se në cilën shkollë janë caktuar. Pres që të ketë interes për kursin infermier-edukator dhe teknik doganor, edhe pse jo aq sa janë paraparë, edhe pse këtë do ta dëshironim më shumë. Dhe ne do të donim akoma më shumë që të kishim nxënës në dy profilet e mbetura dhe që pas raundit të dytë të regjistrimit të formoheshin të 4 paralelet, por kjo nuk ka gjasa. Ka edhe një raund të tretë regjistrimi në gusht, kështu që rezultatin e plotë të regjistrimit do ta kemi në shtator, shton ajo.

Duke krahasuar regjistrimin e sivjetshëm të nxënësve me vitet e kaluara, drejtoresha theksoi se është shumë më keq, duke theksuar si arsye rënien drastike të numrit të nxënësve që vijojnë mësimet në gjuhën serbe.

– Rreth 30 nxënës nga shkolla fillore “Branko Radiçeviq” çdo vit shkojnë në shkolla të tjera, i njëjti është rasti me shkollën në Klenik, por karakteristikë e këtij regjistrimi është se asnjë nga nxënësit e klasës së tetë në Levosojë nuk ka vendosur që mësimet t’i vazhdoj në shkollën tonë, na tregon Joviq.

Si një nga arsyet e mundshme të “ikjes” së nxënësve në shkollat e tjera, ajo përmendi politikën e subvencionimit të shpenzimeve të udhëtimit për nxënësit nga institucionet kompetente.

– Kostoja e udhëtimit nuk është arsyeja e vetme, por është karakteristike se këtë vit dhe vitin e kaluar komuna e Vranjës i ka ndihmuar nxënësit nga të gjitha komunat, duke subvencionuar udhëtimin për nxënësit e shkollave të mesme. Komuna e Bujanocit përmes Trupit Koordinues e ka subvencionuar udhëtimin në përqindje shumë më të vogël dhe vetëm për nxënësit nga territori i komunës së Bujanocit, andaj mendoj se prindërit, gjegjësisht nxënësit pjesërisht për këtë kanë vendosur të shkojnë në shkollat e Vranjës, shpjegon bashkëbiseduesja jonë.

Foto – Duket se nuk kemi bërë mjaftë në promovimin e regjistrimit: Joviq

Duke iu referuar ditës së parë të regjistrimit të gjimnazistëve, drejtoresha theksoi se shkolla duhet të punojë më seriozisht në politikën e regjistrimit.

– Është e qartë se nuk kemi punuar sa duhet në politikën e regjistrimit. Ne kishim një plan tjetër regjistrimi, por e morëm këtë. Kjo nuk do të thotë se do të kishim bërë më mirë, por si shkollë duhet të punojmë më shumë, përfundoi drejtoresha.

Dyert e kësaj shkolle janë të hapura sot për gjimnazistët e ardhshëm që janë caktuar në raundin e parë të regjistrimit dhe nxënësit do të mund ta bëjnë këtë nesër (15 korrik).

Ata që duan të përfitojnë nga mundësia e regjistrimit elektronik përmes portalit Shkolla Ime e Mesme kanë afat deri më 20 korrik.
Leave a Reply

Your email address will not be published.