fbpx

MBUSHET QENDRA PËR PRANIMIN E MIGRANTËVE NË PRESHEVË, BUJANOCI MBETET OPSION REZERVË

 

Bujanoc, 23 shtator 2022. (foto nga arkivi) – Fluksi i migrantëve nga drejtimi i Maqedonisë së Veriut është në rritje prej një muaji, kështu që Qendra Pritëse në Preshevë aktualisht strehon rreth 1300 persona, që është pothuajse me kapacitet të plotë. Varianti rezervë për akomodimin e mërgimtarëve është qendra në Bujanoc, e cila për momentin nuk funksionon.

Migrantët janë si më parë, kryesisht nga vendet e Lindjes së Mesme, të cilët qëndrojnë në Serbi për një kohë të shkurtër, dhe sipas të dhënave të Komisariatit për Refugjatë dhe Migrim, tani në të gjitha qendrat e pritjes në vend janë rreth 6 mijë emigrantë, raporton RTS.

“Ende kemi vende sepse nuk qëndrojnë gjatë, edhe Bujanoci është i gatshëm për ne si opsion rezervë nëse kapacitetet e këtushme nuk do të mjaftojnë, por tani për tani nuk ka nevojë për këtë”. Si çdo dimër, ne po bëhemi gati, aktualisht kemi lëndët e nevojshme për ngrohje dhe gjithçka që na nevojitet. Dhe ne nuk kemi frikë, sepse e kemi përvojë 7 vjeçare”, tha Sllobodan Savoviq nga Komisariati për Refugjatë dhe Migrim.

Qendra e pritjes në Preshevë janë kryesisht beqarë dhe herë pas here vijnë gra ose familje me fëmijë, të cilat më pas i referohen Qendrës në Bosilegrad, e cila është e dedikuar për familjet.

Gjatë kësaj periudhe ata qëndrojnë për një kohë të shkurtër në Serbi dhe pothuajse të gjithë janë duke planifikuar një udhëtim në Evropën Perëndimore.

Nga 150 deri në 300 refugjatë vijnë çdo ditë në Preshevë dhe afërsisht po aq largohen nga kampi gjatë ditës.

Shumica e emigrantëve e nisën udhëtimin për shkak të situatës së vështirë dhe të pasigurt ekonomike në vendin e tyre.

Ka edhe nga ata që ikin nga konfliktet dhe luftërat dhe kalojnë disa javë rrugës, zakonisht përmes Turqisë, Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Bilali, një emigrant nga Afganistani, i pyetur se çfarë planifikon të bëjë më pas, përgjigjet: “Kam në plan të largohem sa më shpejt, erdha vetëm”.

Dhe siriani Ahmed nuk ka ndërmend të qëndrojë: “Nuk kam para të mjaftueshme, prandaj qëndrova këtu”. Pres që vëllai im të më dërgojë që të vazhdoj udhëtimin për në Gjermani”.
Leave a Reply

Your email address will not be published.