fbpx

RASTI “FILMAT SHQIPTAR”: ENDE PA NDONJË VENDIM, GJYKATA KËRKON GJETJE DHE MENDIME SHTESË

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 4. gusht 2023. Vendimi mbi atë nëse do të ndalohet apo lejohet shfaqja e dy filmave të shkurtër shqip të producentit Gani Veseli nga Presheva, siç kërkoi Prokuroria e Lartë Publike në Vranjë, nuk është marrë sot as në seanca e dytë, u konfirmua për portalin tonë në Gjykatën e Lartë në Vranjë. Gjykata i është përgjigjur Bujanovaçkes se seanca kryesore është shtyrë për 11 gusht.

“Shqyrtimi gjyqësor është shtyrë për 11 gusht 2023., në orën 11:00, për shkak të marrjes së konstatimeve dhe opinioneve shtesë të Qendrës filmike”, thuhet në përgjigjen e gjykatës.

Seanca e parë është mbajtur më 20 korrik, por gjykata atëherë nuk ka marrë vendim, por është shtyrë “për të marrë provat e propozuara”, thuhet në përgjigjen e Gjykatës.

Bujanovaçke më herët ka raportuar se PLP në Vranjë i ka propozuar Gjykatës së Lartë që të ndalojë shfaqjen e filmave të shkurtër “I pabesi” dhe “Heshtja vret”.

GJYKATA ENDE PA VENDIM MBI NDALIMIN E FILMAVE, SEANCA E RADHËS MË 4 GUSHT

“Sipas mendimit të komisionit të ekspertëve, është thënë se filmi “I pabesi” nuk duhet të shfaqet dhe të shfrytëzohet publikisht në territorin e Republikës së Serbisë, sepse filmi në mënyrë të njëanshme dhe njëdimensionale hapet dhe trajton tema të dhimbshme të historisë së fundit me qëllim të provokimit të mosbesimit dhe intolerancës ndëretnike në një mjedis të përzier dhe mund të çojë në shqetësim publik. Kur bëhet fjalë për filmin “Heshtja vret”, komisioni beson se nga titulli i hapjes dhe mbylljes së filmave duhet të hiqen tipare të Republikës së Kosovës, që nuk njihen nga Serbia, si dhe se filmi duhet të përmbajë një klasifikim të spikatur për moshën +16. Pas heqjes së lëshimeve të lartpërmendura, do të lejohet shfaqja publike e këtij filmi”, janë përgjigjur nga Prokuroria për Bujanovaçke.

Sipas njohurive tona, Veseli në seancën e parë ka mohuar pretendimet e Prokurorisë se filmi “I pabesi” mund të shkaktojë mosbesim dhe intolerancë ndëretnike.

Shtimi i notës 16+ është e vetmja gjë e pranueshme për producentin, mësohet jozyrtarisht, ndërsa ai nuk pajtohet me largimin e “Republikës së Kosovës” nga paralajmërimi.

Fjala vjen, filmat janë realizuar me paratë e qeverisë së Kosovës, të cilat janë shpërndarë përmes konkursit të Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH) në fund të vitit të kaluar, për të cilin ka shkruar edhe Bujanovačke.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *