fbpx

SOT BUJANOCI NË MESIN E QYTETEVE ME AJRIN MË TË NDOTUR NË SERBI

Bujanoc, 12. dhjetor 2022. Qytetarët e BujanoCit këtë të hënë thithin ajër shumë të ndotur me prani të grimcave të rrezikshme pm 10 dhe pm 2.5 në ajër, shumë më të mëdha se sa është e lejuar, sipas aparateve matëse të ajrit Klimerko.

Aparati i instaluar në vendbanimin Karakaçka në mesditë ka regjistruar praninë e 73 grimcave pm 10 në një metër kub ajër, ndërsa aparati i vendosur pranë parkut ka regjistruar 59 grimca të tilla. Klimerko e karakterizon këtë ajër të ndotur.

Për të kuptuar më mirë shkallën e ndotjes së ajrit në Bujanoc, theksojmë se në të njëjtën kohë në Bor këto vlera variojnë nga 20-32.

Sipas kritereve profesionale, ndotje e pranueshme e ajrit nënkupton deri në 45 grimca pm10 për metër kub ajër.

Aty ku janë vendosur aparatet matëse, Bujanoci këtë të hënë është ndër zonat me ajrin më të ndotur, krahas Aleksincit, Kosjeriqit, Bosilegradit dhe Inxhisë.

Qytetarët mendojnë se shkak për këtë, përveç zjarreve në deponi gjatë pranverës dhe verës, është edhe baza e asfaltit që ndodhet në periferi të qytetit, por autoritetet në vetëqeverisjen lokale pohojnë se kjo kompani zbaton të gjitha standardet ligjore mjedisore.

Për këtë shkak Bordi i Kishës shpalli në fund të tetorit protestë para komunës dhe bllokim të rrugës ngjitur me bazën, nëse inspektimet nuk kryejnë inspektime dhe siç thonë ata, më në fund parandalojnë helmimin e qytetarëve.

Disa herë këtë vit Bujanoci përfaqësoi një bombë të vërtetë ekologjike me ajrin më të ndotur në Serbi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *