fbpx

POLICIA DHE USHTRIA NË AKSIONIN E KRYQIT TË KUQ NË BUJANOC: MBLIDHEN 126 NJËSI GJAKU

Shkruan: I. Jovanovq
Bujanoc, 26 prill 2023. Në aksionin e dhurimit vullnetar të gjakut të zhvilluar sot nga Kryqi i Kuq i Bujanocit, në bashkëpunim me Stacionin Policor të Bujanocit dhe Entit për Transfuzion të Gjakut nga Nishi, janë mbledhur 126 njësi gjaku, ndërsa 24 persona kanë dhuruar gjak për herë të parë. Aksioni i radhës do të jetë në fund të majit.
– Drejtoria policore në Vranjë, sipas kalendarit të saj vjetor, pothuajse çdo muaj merr pjesë në një fushatë vullnetare të dhurimit të gjakut. Aksioni qendror zhvillohet në Vranjë, pasuar nga Bujanoci, Surdulica dhe qytete të tjera përreth. Shpresojmë që sot numri i dhuruesve vullnetarë të jetë mbi 100 – tha për portalin tonë Ivica Saviq – para Shoqatës së dhuruesve vullnetarë të gjakut të Drejtorisë së Policisë në Vranjë.
Polici në Stacionin Policor të Bujanocit, Nemanja Diçiq, është 34 vjeç dhe siç thotë ai, ka kohë që i ndjek fushatat e dhurimit vullnetar të gjakut ndërsa tani për herë të parë ka marrë guximin të marrë pjesë edhe vetë në të, duke dashur për të ndihmuar ata që kanë më shumë nevojë për gjak.
– Më shumë se 30 herë kam dhënë gjak, më saktë 4 herë në vit dhe mendoj se është shumë e rëndësishme për të gjithë ne – ka thënë për Bujanovaçke, polici pesëdhjetëvjeçar Nebojsha Baçeviq.
Dushan Nediq, një 60 vjeçar dhe dhurues i rregullt i gjakut, dëshmon se mosha nuk është pengesë për të ndihmuar të tjerët.
Dr. Petar Stojanoviq, para Entit për transfuzion të gjakut nga Nishi, sqaron se sa i përket aspektit shëndetësor, nuk ka aspekte negative të dhurimit të gjakut, prandaj dhurimi i gjakut është plotësisht i sigurt.
– Personat që kanë disa sëmundje kronike që janë kundërindikuar nuk duhet të dhurojnë gjak, si dhe ata që pinë ilaçe të caktuara, por të gjitha këto i përcaktojmë gjatë vetë ekzaminimit. Të interesuarit plotësojnë pyetësorin, matim presionin dhe bëjmë ekzaminimin, kështu që në bazë të gjithë kësaj vlerësojmë nëse një person mund të dhurojë gjak apo jo – thotë Dr. Stojanoviq.
Në aksionin e sotëm kanë marrë pjesë edhe një numër i madh i pjesëtarëve të Ushtrisë së Republikës së Serbisë, të cilët në mënyrë të organizuar kanë ardhur në Bujanoc nga baza “Jug”.
– Shtatëmbëdhjetë pjesëtarë të Forcave të Armatosura të Serbisë nga baza “Jug” kanë ardhur sot për të dhuruar gjak, sepse rregullisht i përgjigjemi të gjitha aksioneve të dhurimit vullnetar të gjakut që organizohen në territorin e komunës së Bujanocit. Një nga kolegët tanë ka dhuruar gjak 48 herë – thotë Nenad Qiriq, pjesëtar i Forcave të Armatosura të Serbisë.
Aksioni i sotëm ishte më se i suksesshëm, meqë 126 persona kanë dhuruar gjak, nga të cilët 118 meshkuj dhe 8 femra.
– Aksioni tradicional në bashkëpunim me Stacionin Policor të Bujanocit, të cilin e realizojmë çdo vit në këtë periudhë, shkoi mirë. Një numër i madh qytetarësh u përgjigjën dhe dhanë gjak vullnetarisht. Aksioni i radhës do të jetë në fund të majit në objektin e Kryqit të Kuq Bujanoc – shpjegon Vlastimir Stojkoviq, bashkëpunëtor për aktivitete programore në Kryqin e Kuq Bujanoc.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *