fbpx

NJERIU ROBOT: KUSH FSHEHET PAS MARTIN LLAZOVIQIT

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 7. korrik 2023. Këshilltari në Kuvendin e Bujanocit, kryetar i bashkësisë lokale të Rakocit dhe kryetar i këshillit lokal të Partisë Progresive Serbe (SNS) Dejan Lubisavleviq është gjithashtu Martin Lazoviq – një bot, i cili përdor një profil të rremë në Facebook për të sulmuar, fyer, nënçmuar të gjithë ata që nuk mbështesin këtë parti. Në faqen e Bujanovaçkes në Facebook mund të gjeni komentet e Llazoviqit, gjegjësisht komentet e këshilltarit Lubisavleviq, në të cilat ai merret me ata që kanë mendim tjetër, të cilët për të janë “kuaj budallenjë”, “analfabetë” që murmurisin, ndërkaq për gazetarët e Bujanovaçkes thotë se ata “nuk janë gazetarë, sa herë që shkruajnë atë që nuk i pëlqen këshilltarit Lubisavleviq.
Mësuam se pas Martin Lazoviqit fshihet këshilltari Ljubosavljeviq pas publikimit të listës së boteve të SNS. Martin Lazović është në fakt vetëm një pjesë e personalitetit të këshilltarit Ljubosavljević, sepse ai angazhohet në botting nga profilet e rreme në Twitter, Instagram dhe Tiktok, dhe gjoja i përket grupit të robotëve që paguhen për atë që bëjnë. Këshilltari Lubisavleviq mohoi të jetë një bot dhe e pyeti Bujanovačken se pse do të fshihej pas profileve të rreme.
Supozojmë se është për shkak se Lazoviqit i lejohet të thotë atë që këshilltari nuk i lejohet ta thotë.
Dikush për të është “kalë budalla”, dikush se është “analfabet”, dikush “i butë”, dikush “jo gazetar”. Këta nuk janë të gjithë shembujt që hasen, ka shumë të tjerë, por mënyra është e njëjtë.
Çuditërisht, në listë janë vetëm edhe dy bujanocas, njëri prej të cilëve arsimtar i shkollës fillore, ndërsa tjetri jeton në Novi Sad, por emrat e tyre nuk do t’i publikojmë, sepse ata nuk janë të përfshirë në politikë apo çështje të tjera publike.
Se përparimtarët e Bujanocit kanë më shumë bot është e lehtë të përcaktohet vetëm duke shqyrtuar komentet në faqen e Bujanovaçkes në Facebook.
Njohësit e kësaj fushe pohojnë se bot po përdorin edhe drejtorët e shkollave dhe institucioneve. Megjithatë, tre nga lista e publikuar së fundmi janë profesionistë.
Meqë ra fjala, ka më shumë se 14,000 profile false në listë, nga të cilat 415 janë nga rrethi i Pçinjës. Në Vranjë janë 261, në Surdulicë 116, në Vlladiçin Han 41
Ekspertët e IT-së dhe rrjeteve sociale pohojnë për Bujanovaçke se lista është absolutisht e besueshme.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *