HALLI I BUJQËVE TË BUJANOCIT ME MUNGESËN E SHIUT

Bujanoc, 2. nëntor 2023. (Fotot ilustrim) – Për shkak të arave të thata, fermerët nga fshatrat e Bujanocit nuk mund të mbjellin me kohë. Dragan Nakiq, nga fshati Rakoc i Bujanocit, edhe këtë vit ka blerë me kohë farat dhe lëndët djegëse për të mbjellë grurë në periudhën optimale. Për fat të keq, ai ende nuk mund ta bëjë këtë sepse toka është aq e thatë, saqë as nuk i shkon mendja të hyjë në arë me traktor, shkruan Jugmedia.
“Mbjellja e grurit në fshatin tim bëhet vetëm nga ata që kanë traktorë me fuqi më të madhe dhe pluug me një brazdë. Thonë se toka është pothuajse pa lagështirë, prandaj është dashur të farkojnë dy herë parmendën kur lëronin një hektar për të përfunduar punën që kishin filluar”, thotë Nakiq.
Megjithatë, ai shpreson se së shpejti do të bjerë shi i mjaftueshëm që do t’i mundësojë të përgatisë tokën për mbjellje, të mbjellë grurë dhe në korrje të arrijë përsëri rendimentet e dëshiruara.
Nada Lazoviq Gjokoviq, këshilltare për bujqësi në Shërbimin Bujqësor të Vranjës, këshillon:
“Prodhuesit bujqësorë që do të mbjellin drithëra në lloje më të rënda të tokës, duhet të presin që të bien mbi tridhjetë litra shi për metër katror përpara se të hyjnë në arat e tyre dhe të bëjnë përgatitjen bazë të tokës në thellësi 15 deri në 20 centimetra dhe përgatitjen e tokës para mbjelljes, në thellësi 5 deri në 10 centimetra”, thotë Lazoviq Gjokoviq.
Sipas saj, ata në asnjë mënyrë nuk duhet të përdorin fara nga papafingo për mbjellje, të cilat janë të cilësisë shumë të dobët dhe kanë një përzierje të madhe sëmundjesh në drithë, sepse vitin e kaluar ka pasur reshje të mëdha në maj dhe qershor, kështu që prodhuesit bujqësorë kanë qenë nuk janë në gjendje t’i mbrojnë të korrat e tyre të grurit.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *