fbpx

ÇOVIQ: NË BRUKSEL BISEDOHET VAZHDIMISHT, NDËRKOHË QË MARRËVESHJET NUK ZBATOHEN

 

Bujanoc, 18. gusht 2022. (foto screenshot RTS) – Ish-nënkryetari i Qeverisë së Serbisë dhe kreu i Trupit Koordinues për Jugun e Serbisë, Nebojsha Çoviq, pret që raundi i ri i dialogut Beograd-Prishtinë në Bruksel të ulë tensionet e shkaktuara nga vendimi i kryeministrit të Kosovës Albin Kurti për targat.
Çoviq, megjithatë, tha për RTS se nuk sheh zgjidhje në Bruksel, sepse siç thotë ai, gjithmonë thuhet e njëjta gjë, dhe marrëveshjet nuk zbatohen.

Pas më shumë se një viti, sot në Bruksel do të mbahet një raund i ri i dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës në nivelin më të lartë, gjegjësisht takimi i Aleksandër Vuçiqit dhe Albin Kurtit.

“Gjithë kohën thuhet e njëjta gjë, nënshkruhen marrëveshje që nuk zbatohen, bëjnë marrëveshje që nuk zbatohen për të blerë kohë. Çdo ditë keni ndonjë incident, për të cilin thonë se nuk është i motivuar etnikisht – të gjithë kanë për qëllim spastrimin etnik shtesë të komunitetit serb nga zona e “Kosovës dhe Metohisë”, tha Çoviq.

Ai ka kritikuar qëndrimin e ambasadorëve të vendeve të Kuintit se kjo është gjendja reale në Kosovë, duke pyetur se “në cilin dokument shkruhet, ku thuhet që Serbisë t’i merret një pjesë e territorit”.

“Dëgjojmë zyrtarët e tyre – njohje reciproke, çdo fjalë e thënë e njohjes reciproke duhet të pasohet nga një notë diplomatike dhe demarsh. Dëgjojmë disa nga ambasadorët që të zgjedhin këtë apo atë anë, që Serbia të zgjedhë këtë apo atë rrugë, këto janë paralajmërime para ndeshjes apo para vendimit që mos të shpalleni persona non grata”, tha Çoviq.

Dëgjojmë relativizimin e historisë për AKS, thotë ai.

“Christopher Hill thotë se ekziston një model AKS në Evropë. Ky është një territor i pushtuar, duhet të zbatohet ajo që është nënshkruar në Marrëveshjen e Brukselit, nuk do të thotë njohje reciproke, një zgjidhje kompromisi nuk paraqet njohje reciproke”, thotë Çoviq.

“Dje dhe pardje, zyrtarë të ambasadës amerikane nga strukturat e sigurisë në Prishtinë kanë punuar në veri të “Kosovës dhe Metohisë”, kanë biseduar me policinë e Kosovës”, ka shtuar Çoviq.

Çoviq shprehet se kur humb besimin te dikush, marrëveshjet nuk kanë kuptim, “e humb besimin kur dikush të mashtron vazhdimisht, komuniteti serb po ikën vazhdimisht, po bëhet spastrim etnik”.

Ai nuk sheh zgjidhje në Bruksel. “Ne duhet të mësojmë nga përvoja jonë dhe brenda kornizës së strukturës ndërkombëtare. Marrëveshjet janë një strategji për të blerë kohë”, thotë Çović.

Çoviq thotë se e gjithë qasja është me fjalinë “Kërkojmë të dyja palët të përmbahen” dhe shton se duhet përcaktuar se cila palë po provokon.

“Pres që të ketë një zhvendosje dhe ulje të tensioneve që u shkaktuan nga aksioni provokues i Kurtit lidhur me targat”, tha Çoviq.

 

“Po Marrëveshja është nënshkruar në vitin 2011, por është një gabim, është një burim tensioni, e gjithë qasja e tij në aspektin e reciprocitetit – ata gjithashtu mendojnë se janë një shtet, janë një variant cirku, ajo që thotë është një përpjekje për të vjedhur 17 për qindtë territorit nga ne për ta krijuar një Shqipëri të Madhe kompakte”, tha Çović.
Leave a Reply

Your email address will not be published.