fbpx

MINISTRI ZHIGMANOV: NUK FAVORIZOJ ASNJË PREJ PARTIVE NË KËSHILLIN KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE

Shkruan: N. Stevanoviq

Bujanoc, 27 janar 2023. Ministri për të drejtat e njeriut, pakicave dhe dialogut social, Tomisllav Zhigmanov, në një deklaratë për Bujanovaçke ka hedhur poshtë insinuatat se do të favorizojë ndonjë nga partitë në emërimin e organit të përkohshëm që do të menaxhojë Këshillin Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH). Për të nisur procesin e formimit të Autoritetit të përkohshëm, presim njoftimin zyrtar nga KKSH se deri më 13 janar nuk është zgjedhur lidershipi i këtij organi.
– I hedh poshtë me indinjatë ato insinuata. Këtë nuk e kam bërë dhe nuk do ta bëj kurrë. Por, kjo nuk do të thotë se Ministria, si më parë, nuk do të tregojë gatishmëri për dialog dhe bashkëpunim me të gjithë pjesëmarrësit e këtij procesi. Thuhen gjithfarë gjërash, shkruhet shumë, por nga veprimet e ministrisë dhe nga veprimet e kolegëve të mi dhe unë mund të vërehet se kjo përcaktohet ekskluzivisht nga parimet demokratike dhe vetëm nga rregullat e përcaktuara me ligj – theksoi ministri Zhigmanov. në një përgjigje me shkrim për portalin tonë.
Për shkak të dështimit të partive për të zgjedhur kryesinë e KKSH-së deri më 13 janar, ligji urdhëron që ministria të shpërndajë përbërjen aktuale dhe të formojë një organ të përkohshëm për të udhëhequr këshillin deri në zgjedhjet e reja.
Në pyetjen e Bujanovaçkes se kur do të ndodhë kjo, ministri thotë se është në pritje të një njoftimi zyrtar nga KKSH se lidershipi nuk është zgjedhur deri më 13 janar.
– Nga Këshilli kombëtar i pakicës kombëtare shqiptare, deri në mëngjesin e sotëm – ndërsa të ju përkujtoj se sot është 27 janar, nuk ka ardhur asnjë shkresë zyrtare për këtë çështje. Ministria, në përputhje me Ligjin për procedurën e përgjithshme administrative, brenda 30 ditëve nga data e marrjes së njoftimit se nuk është mbajtur seanca e Këshillit Kombëtar në të cilën është zgjedhur Kryetari i Këshillit Kombëtar, duhet të marrë vendim për shpërbërjen e Këshillit Kombëtar dhe njëkohësisht vendim për ngritjen e një organi të përkohshëm drejtues – thotë ministri.
Bujanovaçkes iu tha të mërkurën në KKSH se e kanë dërguar njoftimin, por nuk kanë specifikuar se kur.
Ministri theksoi se trupi i përkohshëm, i përbërë nga presidenti dhe katër anëtarë, do të formohet në mënyrë rigoroze sipas dispozitave të Ligjit për Këshillat kombëtare.
– Siç e kam thënë tashmë, organi i përkohshëm drejtues i Këshillit Kombëtar, në përputhje me dispozitat e nenit 40, paragrafi 4 i ligjit, përbëhet nga kryetari dhe katër anëtarë, të cilët emërohen nga radhët e anëtarëve të zgjedhur të Këshillit Kombëtar, me ç’rast, siç parashihet me ligj, duhet të merret parasysh përfaqësimi i listave zgjedhore nga të cilat janë zgjedhur anëtarët e Këshillit kombëtar – thotë ministri Zhigmanov.
Kujtojmë se bëhet fjalë për Partinë për Veprim Demokratik (PVD) e cila ka pesë anëtarë në këshill, Alternativën për Ndryshim (5 anëtarë), Partinë Demokratike (2), Lëvizjen për Progres Demokratik (2) dhe Partia Demokratike e Shqiptarëve (1).
Ministri konfirmoi se zgjedhjet e reja për anëtarët e Këshillit nuk do të jenë të drejtëpërdrejta si ato të mëparshme, por elektorale.
Zgjedhjet shpallen brenda 60 ditëve nga shpërbërja e përbërjes aktuale dhe duhet të mbahen brenda 45 ditëve nga shpallja e tyre.
-Zgjedhjet mbahen përmes Kuvendit elektoral. E drejta për të qenë zgjedhës, në përputhje me dispozitën e nenit 101 të ligjit, ka të drejtë të jetë pjesëtar i pakicës kombëtare shqiptare të regjistruar në një listë të veçantë zgjedhore, kandidatura e të cilit mbështetet me shkrim nga të paktën 20 pjesëtarë të pakicë kombëtare shqiptare. Mbështetja me shkrim duhet të vërtetohet nga një zyrtar i autorizuar sipas një procedure specifike dhe në një formular të përcaktuar. Në dispozitën e nenit 102 të ligjit parashikohet që kërkesa për zgjedhje duhet të dorëzohet në Ministri jo më vonë se 30 ditë para mbledhjes së kuvendit elektoral – thekson ministri.
Ai shtoi se pret që pakica kombëtare shqiptare të përfundojë me sukses procesin zgjedhor për organin e saj vetëqeverisës në mënyrë që të vazhdojë të ushtrojë të drejtat e veta për vetëqeverisje në kulturë, arsim, informacion dhe përdorimin zyrtar të gjuhës dhe shkrimit.
Ai kujtoi se mori pjesë në seancën themeluese të KKSH-së më 14 dhjetor të vitit të kaluar, që, siç thotë ai, ishte shprehje e interesit të tij të vërtetë dhe një gjest i mbështetjes së vërtetë.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *